Sou a:inici > convencions > tractaments

cercador

 

Tractaments

 

El nostre model de llengua aspira a contribuir a la plena recuperació del tractament de vós, com a tractament de cortesia neutre, respectuós i cordial, desplaçat per tendències exògenes, com l'expansió del vostè, tractament d'origen castellà, i l'ús abusiu del tractament de tu.

Els teleespectadors i els oients han de ser tractats sistemàticament de vós, un tractament que requereix el verb amb les mateixes formes que el tractament plural de tu (us oferim, us recordam, com ja sabeu, etc.), però en cap cas no s'ha de considerar que els teleespectors o els oients són tractats de tu.

Els entrevistats haurien de ser tractats normalment de vós. Ateses les circumstàncies actuals, en què el vós ha estat devaluat socialment per imitació de models forans, es permet la utilització del vostè si l'entrevistador percep que algú pot sentir-se incòmode. Però sempre serà meritòria l'actuació de l'entrevistador que s'ajusti al nostre criteri general.

Ni a la televisió ni a la ràdio els entrevistadors no han de donar el tractament de tu als entrevistats, sigui quina sigui la relació personal privada entre les dues persones, llevat de casos molt particulars o quan l'entrevistat sigui molt jove.

Tampoc no s'ha de donar el tractament de tu als participants a taules rodones ni als convidats en programes de participació, encara que tenguin un to familiar o desenfadat.

Finalment, no s'ha de donar el tractament de tu als oients o espectadors en la publicitat interna o en els missatges promocionals del mitjà.

 

 

 

 

DESTACATS